© Peter Nees

Nabeschouwing Victor League 1e nationale

Met nog één speeldag voor de boeg is de indeling van play-offs en play-downs gekend. De te verwachten ploegen zullen na Nieuwjaar om de landstitel spelen: Hebad, W&L,DZ99 en Bad 79.

© Raf Schoonbaert

In de Gaverhal trok thuisploeg DZ99 met het maximum aan punten en heel veel ambitie van wal. Eerste tegenstander was W&L. De afwezigheid van Thijs Demeyere bleek een aderlating. Alleen de getrouwe namen, zijnde Demeyere² in dames dubbel, Voet en Lisa Demeyere in de enkelspelen, noteerden de punten. Met een 3-3 werden de beslissende gemengd dubbels aangegaan. De nog maar pas uittredende Vlaamse kampioenen, Lenaerts en Van Buyten, wisten zich van hun demonen te ontdoen en scoorden een vierde Leuvense punt. Voet en Marie Demeyere zouden het evenwicht moeten herstellen, maar niks was minder waar. In een haast apocalyptische atmosfeer was de spanning te snijden, maar waren het de grinta van Lawrence DePauw en het koele instinct van Silke Barrez, die deze topper beslisten.

Ondertussen won titelverdediger Bad 79 stevig van Pluimplukkers. Vlot zou iets te kortzichtig zijn. Liefst vier lange driesetters die Bad won, hadden anders kunnen aflopen. Lallemand die na een sabatjaartje opnieuw voor vuurwerk zorgt, kan de Brusselaars wel weer eens dat extraatje flegmatiek bezorgen, wat op het einde van de rit weet te resulteren. Hebad hield dan weer geen spaander heel van Lebad. Olve boekte zijn eerste seizoenszege tegen promovendus Dijlevallei.

© Raf Schoonbaert

In de namiddagsessie keken DZ 99 en Bad 79 elkaar in de ogen. Lallemand en Van Wel trokken het laken naar zich toe ten koste van Desloovere en Voet. Twee nipte games zonder verlengingen. Iets minder nipt verliep het bij de zusjes Demeyere. De Vlaamse kampioenen waren de betere van hun opponenten, Vervaeke en Ting Ting Wang. De sleutelwedstrijd bleek het toptreffen in deze ontmoeting te zijn, Lallemand tegen Voet. Twee youngstars die het allerbeste van hun kunnen nog steeds niet getoond hebben.  Na ieder op geheel overtuigende wijze eengame achter hun naam gezet te hebben, werd er in het finale spel op verlengingen afgestevend. Lallemand was degene die het meeste koel bleef en de partij naar zich toe trok. Warnotte voor Anderlecht en Demeyere en Tack voor Deerlijk, bezorgden de ontmoeting een gelijke tred. Die werd ook behouden in de afsluitende discipline. Raf Van Wel en Vervaeke wonnen van Desloovere en Tack voor Bad 79. De kwetsuur van Stephanie Van Wel daarentegen, zorgde voor enige anti-climax in dit anders zeer aantrekkelijk treffen. Een gelijkspel was ieder zijn deel.

Hebad deed in tussentijd rustig voort aan wat het ’s ochtends begon. Met één doel voor ogen, kon de tegenstand weinig tot niks inbrengen. Olve bleek geen partij met enkel een eerredder van Shashvat Shah. In de schaduw van de thuisploeg, wisten de Limburgers op deze manier niks vermoedend de koppositie in handen te nemen. Daar staat intussen ook W&L. Het Leuvense treffen met Dijlevallei was een nog tamelijk spannend, waarin Stijn Lenaerts andermaal het verschil maakte voor zijn ploeg. Statistisch gewijs is Lenaerts momenteel de beste heer van de competitie. Bij de dames zijn dat Lisa Demeyere (DZ99) en Knaepen (Hebad), niet voor niks de finaliste en winnares van de Vlaamse Kampioenschappen laatstleden. In het laatste treffen van de dag namen Lebad en Pluimplukkers het tegen elkaar op. De Kortrijkzanen namen de beste start, maar de Gentenaren boden het beste weerwerk halfweg de ontmoeting. Een billijk gelijkspel  luidde dan ook het verdict.

© Raf Schoonbaert

Met nog een laatste treffen voor de eindstrijd echt losbarst, is het vooral zaak voor de topploegen om bij de pinken te blijven. Het verschil tussen leider Hebad en de vierde, titelverdediger Bad 79, bedraagt slechts een punt. Bad en W&L bekampen elkaar zaterdag in de topaffiche van de middag. Hebad lijkt met Dijlevallei de meest haalbare partij te treffen om zijn koppositie te consolideren. DZ99 zal op zoek gaan naar zijn vijfde seizoenszege, terwijl thuisploeg Pluimplukkers dan weer tegen Olve op zoek gaat naar een eerste seizoenszege.


Lebad – Hebad                         1-7

Bad 79 – Pluimplukkers            7-1

DZ 99 – W&L                            3-5

Olve – Dijlevallei                      6-2

Olve – Hebad                           1-7

Lebad – Pluimplukkers             4-4

Bad 79 – DZ 99                         4-4

W&L – Dijlevallei                     5-3