Victor League – het getouwtrek om titel of behoud

Met de laatste ontmoetingen van de kwalificatieronde werd zaterdag de eerste strijd in de Victor League afgewikkeld. De zevende en laatste ontmoeting gebood het laatste uitsluitsel tussen play-offs en play-downs te bestemmen.

Gastclub Pluimplukkers’ Rozebroeken liep warm voor een dag ’s land hoogste interclub. Het mededingen naar de oppergaai verblijdde duidelijk spervuren met zijn samengetroepte schare. De temperatuur die in de regel bij wijlen hoger opliep dan de zwoelste warmwater-faciliteiten van het Sint-Amandbergse sportcomplex, kwam het debacle in de meest sportieve betekenis van de definitie ten goede. De kindvriendelijke blijmoedigheid overheerste de talrijk opgekomen achterban. In eerste nationale was het uitkijken naar wie de herfsttitel bemachtigde, in tweede nationale was het vooral zaak het verhaal waar te maken om er na Nieuwjaar nog bovenaan bij te zijn.  

Victor League 2 – Tweede nationale

In de ochtendsessie had Bad Oupeye zaak gemaakt de koppositie vast te houden. Enige consolidatie werd met enig begrip aangenomen ondanks het de strijd met nummer twee, Pluimplukkers 2, betrof. De topfavoriet trok, in een alweer beresterke opstelling en met de wind vol in de zeilen, fors van wal. Spelers als Sidebottom en Middleton hebben binnen onze contreien bij wijze van spreken plichtmatig enkel plaats op het allerhoogste platform. Ondanks het jeugdige enthousiasme op en naast het veld, werd Pluimplukkers op een drafje met de rug tegen de muur gezet. In geen tijd stond het 3-0. Desondanks de tanden en gebalde vuisten van Tegethoff, wist Middleton bij 3-1 het pleit te beslechten. En zo werd de leiderspositie in de voorronde bezegeld door het sterke Oupeye. Enkel bij ontmoetingswinst had Pluimplukkers de koppositie in handen genomen. Weg illusie. Dat de Gentenaren wedstrijd per wedstrijd individueel zijn blijven aangaan, zou niet alleen edelmoedig, maar bovenal uitermate belangrijk blijken; getekend de eerredders van Van Herbruggen en Braekman.

In eerste nationale was het uitkijken naar wie de herfsttitel bemachtigde, in tweede nationale was het vooral zaak het verhaal waar te maken om er na Nieuwjaar nog bovenaan bij te zijn.

Peter Nees

Naast deze twee ploegen was Hebad eveneens voorafgaandelijk verzekerd van zijn ticket in de bovenste tabelhelft, die om het kampioenschap. De Limburgers namen het in hun zevende ontmoeting op tegen Zwijndrecht. Deze laatste moest dan weer zijn kans op rechtstreeks behoud gaaf houden met puntenwinst. Net zoals W&L, dat zijn blazoen zou opkuisen tegen Brasschaat. Dat laatste lukte enigszins, maar de enkelzeges van de gedegen broer en zus, David en Kelly Scoliers, bood in die mate tegenwerk, dat niks beslist was voor aanvang van de afsluitende gemengd dubbels. Jarrit Van De Velde etaleerde zijn conditie en won er na zijn dubbel, zijn enkel – zoals hij dat al heel de competitie klaarspeelde – ook de gemengd. Diens hattrick betekende de derde seizoensoverwinning van de Herentse reservetroepen. Evenveel dan Zwijndrecht voorafgaand voltrok. Eentje meer zat er voor de Antwerpenaren niet meer aan te komen, want met een 3-1 en 4-2 tussenstand ten voordele van Hebad 2, leek het ongeriefelijk nadeel hen eerder bedeeld. Hetzij dat Testelmans en Van Riel en Van Kerckhoven als vanouds gekoppeld aan Van Looy, het haast ongeloofwaardige nog klaarspeelden. Zwijndrecht vocht tot de laatste snik en knokte zich naar een draw en een zowaar oeverloos machtig gelijkspel. Dat W&L de laatste gemengd dubbel niet winnend kon afsluiten, zou er uiteindelijk ook niet meer toedoen. De 5-3 overwinning bleek één wedstrijd en een duidelijk gamesaldo verschil nadelig. Voor deze generatie Zwijndrechtenaren mogelijk de meest gouden uitslag uit hun carrière. Van een verloren positie vorig seizoen, nu al gered voor alweer een seizoen in de nationale regionen van de vaderlandse competitie. Als voetnoot won Bad79 met 6-2 van Grâce, wat net als W&L – Brasschaat opnieuw wordt geafficheerd in de play-downs. In een poule van vier zal er bepaald worden wie al dan niet in de nationale afdeling blijft.

Het gelijkspel van Zwijndrecht tegen Hebad kende ook extra gevolg voor de play-offs. Hierdoor blijft Hebad op 10 punten steken. Dat is evenveel als Pluimplukkers, maar door diens twee eerredders zijn het de Oost-Vlamingen die met een minimaal beter wedstrijdsaldo (+1) de tweede plaats innemen en een duel met Oupeye ontlopen. Oupeye en Pluimplukkers gaan het op 9 februari, een week na het BK, eveneens in Anderlecht, opnemen tegen Hebad of Zwijndrecht. De winnaars van deze duels spelen op 16 maart in Erpe-Mere de finale van divisie 2 voor de titel en promotie naar de hoogste Victor League.

Victor League 1 – Eerste nationale

In de hoogste afdeling waren de teerlingen reeds geworpen. Veel hoge ogen konden bijgevolg niet meer gegooid worden in de afsluiter van de kwalificatieronde. Vorige week had Hebad de koppositie overgenomen van DZ99. Vicekampioen W&L en landskampioen BAD79 sprongen zo ook mee in de dans van het titeldebacle, waar de voorbije jaren meermaals bewezen werd dat de kwalificatieronde wel vaker een gemaskeerd toonbeeld aanbond. Hebad bewees dan wel nieuwe stappen gezet te hebben, het blijft toch vooral zaak om als ploeg zich verder te ontplooien en de nodige scherpzinnigheid aan de dag te leggen. In de afsluiter van de kwalificaties had het geen kind aan U-Blox Dijlevallei. Dat de fysieke paraatheid van Holemans nog enkele vraagtekens achter zijn naam heeft, liet zich blijken in een waar Leuvens (of stellig, een Dijlevalleiaans) treffen met Dejongh. Ongeacht dat dit de eerredder was, bekwam dit veeleer een strijd van vele levens, en een aantal longen in het kwadraat. De voltooid verleden toekomende tijd van het werkwoord plooien – hij zou geplooid hebben – zou ondanks de gebiedende wijs – plooi! –, veeleer tegengesproken worden. Een sterk staaltje inzet van Tommy Dejongh. Hebad heeft met Van Nieuwkerke en Rosius twee rasechte klasbakken binnen zijn schare, wat het mannelijk compartiment ogenschijnlijk versterkt ten opzichte van de vorige jaren. Hun aanwezigheid en prestatie wordt cruciaal in de richting die hun verder verloop zal bepalen. Langs dameszijde is er een certitude: Knaepen en Van Wijk winnen hun enkels. Tot nu toe ging er slechts één verloren, op de openingsdag ging Knaepen voor de bijl tegen Lisa Demeyere, wiens revanche dan weer de finale van de Vlaamse Kampioenschappen was. Een aanstormend treffen kent mogelijk zijn weerga niet in de beslissende fase van de competitie.

Dit DZ99 deed dan weer wat te verwachten was in het burenduel met Lebad. Het won met 2-6 en drukte vooral zijn stempel in het enkelcompartiment, anderzijds niet bepaald de beste discipline van de Kortrijkzanen. Het komt er op neer dat de equipe uit Deerlijk van begin af aan bij de les zal zijn in de play-offs. Met de zusjes Demeyere in formatie en Lisa Demeyere, Jurgen Voet en Thijs Demeyere in de enkelpartijen, start het steevast met winstoogmerk aan de toss. In de topaffiche van de middag onthielden Bad79 en W&L er zich niet aan om elkaar het leven, sportief gebeten, zuur te maken. W&L was de betere in de dubbels, Bad79 zo meer oppermachtig in de enkelpartijen.  De afsluitende gemengde partijen kenden elk een winnaar, waardoor er finaal eenvoudigweg geen was. Raf Van Wel en Manon Vervaeke klopten Stijn Lenaerts en Tina Van Buyten, Lionel Warnotte en Stephanie Van Wel dienden dan weer met het kleinste verschil de duimen te leggen tegen de zeer degelijk voor de dag komende combo Maarten Lenaerts en Birthe Van Den Bergh. W&L beschikt alweer over een zeer oerdegelijk geheel, maar lijkt net een kaart te weinig in de hand te hebben om mee voor de felbegeerde titel te gaan. Spelen vanuit de underdogpositie en alsnog uithalen, lijkt meer hun roeping voor het verdere verloop van de competitie. Bad79 bekleedt voorlopig de vierde positie en zal sowieso vol aan bak moeten gaan en meer dan ooit rekenen op de flitsen van het vaak wispelturige temperament doch uitstekende klasbak, Alexandre Lallemand. Of kan de noodgedwongen ervaring van Lionel Warnotte in de najaren van zijn carrière het verschil betekenen? Vorig seizoen bleek zijn plotse aanwezigheid in de finale van het kampioenschap ook al een triggerpoint, lees letterlijk: het gevoelige punt in een pijnlijk gebied. Laat dat laatste mogelijk de opponent zijn.

In de onderste regionen van de hoogste afdeling, haalde thuisclub Pluimplukkers fel uit tegen Olve. Met een paasei wist de Gentse vereniging zich te ontdoen van een zegeloze voorronde. Een opsteker voor de thuisploeg die gedragen door zijn thuispubliek het vuur aan de lont stak. De strijd is lang niet gestreden. Iets wat de troepen van Van Gastel, in het gevolg van hun kapitein, hem verplicht zijn na te komen. Ondanks dit paasei, heeft Olve al laten zien zijn mannetje te kunnen staan. Het komt er op neer in de degradatiepoule stand te houden en op de nodige momenten met bepaalde efficiëntie voldoende  zoden aan de dijk te zetten. Lebad lijkt in tegenstelling tot vorig seizoen een beter figuur te slaan. Na het verhaal van kwalificaties zal dit moeten blijken in de play-downs. Het zoveelste wederoptreden op het hoogste niveau, zal in het geval van Dijlevallei blijk van verbetering moeten geven. In Kessel-Lo lijkt operatie redding louter terugblikkend op de kwalificatiebeurt een verhaal van de goocheltruc en diens duif te worden.

Dat tot slot het gelijkspel in het treffen tussen W&L en BAD79 geen voetnoot is, mag onderstreept worden. Hierdoor wipt DZ99 alsnog weer naar de belangrijke tweede plaats. Hebad en DZ99 nemen het in de halve finales op tegen W&L of BAD79. De strijd om de landstitel mag nu al beschouwd worden als de cliffhanger van het seizoen 2018-2019.

Eindstand kwalificatieronde Victor League:

Victor League 1:
1. Hebad 1                           12
2. DZ99                                 11
3. W&L 1                               11
4. BAD79 1                           10

5. Pluimplukkers 1               4
6. Lebad                                 4
7. Olve                                    3
8. U-Blox Dijlevallei              1

Victor League 2:
1. Oupeye                            13
2. Pluimplukkers 2             10
3. Hebad 2                           10
4. ’t Fortje Zwijndrecht        7

5. W&L 2                                7
6. BAD79 2                            4
7. Brasschaat                        3
8. Grâce                                 2

Uitslagen

Bekijk hier de uitslagen van de laatste kwalificatiedag
in eerste en tweede nationale