Victor League 1ste nationale

7 december 2019

DZ 99 als voorrondekampioen in 1ste nationale naar de play offs.

In 1ste nationale was het niet direct de grote vraag  wie DZ 99 zou vergezellen naar de play offs in februari van volgend jaar. De nog te spelen ontmoetingen lieten al vermoeden dat zonder veel grote verrassingen de voorbestemde kandidaten al geplaatst waren met onder andere Oupeye dat zich voor zijn eerste jaar in 1ste nationale al direct in de play offs kon spelen. Maar ontmoetingen dienen eerst gespeeld te worden en de finale van de Victor League vorig seizoen kon al een signaal zijn wat de verhoudingen op dit moment zijn .

En die fameuze ontmoeting was dus inderdaad DZ 99 dat het moest opnemen tegen Bad 79 1, waar Clara Lassaux niet aanwezig was. Niet onmisbaar blijkbaar want ook met een verlies kon de huidige kampioen zich nog handhaven in de play offs. Voor het prestige dan maar, én voor de rankingpunten, kunnen we dan denken en dan zijn de verhoudingen tussen de spelers en de teams inderdaad gerespecteerd.

Alexandre Lallemand en Raf Van Wel hadden het om te beginnen niet onder de markt met de DZ-heren dubbel. 21-18 winst in het derde game voor de Anderlechtenaren, alsnog een mooi begin van de ontmoeting, maar is dit nu goed voor Bad of voor DZ 99? De toekomst, en dat zijn de play offs, zullen het uitwijzen. Dat Lisa en Marie Demeyere in een mooie driesetter Manon Vervaeke en Stephanie Van Wel verslaan, lijkt een logische overwinning op dit moment, afwachten of een Clara Lassaux in een mogelijke herhaling van de finale van vorig jaar anders zal over beslissen. Alexandre Lallemand is en blijft één van de grote talenten, maar door die wispelturigheid en onstandvastigheid laat hij het regelmatig afweten. Blijkbaar zijn de heren dubbel en de gemengde wedstrijd belangrijk voor hem, zijn enkelwedstrijd blijkbaar niet, want verliezen tegen Jurgen Voet in twee simpele games is echt onvoldoende op dit niveau. Thijs Demeyere is en blijft een sterke tweede heren enkel, zus Lisa en Marthe Tack doen het even goed in hun enkelwedstrijden.

Uitkijken alweer naar de aanwezigheid van Clara Lassaux die de joker zal zijn die zal beslissen over de resultaten in de halve finales en een mogelijke finale. De twee spannende gemengde wedstrijden worden mooi verdeeld en op het einde van de rit blijkt dat DZ 99 het cijfermatig haalt. De resultaten in een aantal disciplines zullen beslissend worden in de toekomst.

DZ 99 – Bad 79 1 (6-2)

Dat Pluimplukkers 1 het niet zou laten hangen tegen W&L 1 was al een zekerheid op voorhand. In eigen huis kan je altijd iets meer en voor de eer wordt er snel een tandje bijgestoken. Het weze duidelijk, de uitslag van de ontmoeting had ook anders kunnen zijn, met bijvoorbeeld een gelijkspel als afsluiter van de voorronde. In de heren dubbel was de overmacht van het Leuvens team te groot. Maar dat Ine Lanckriet en Elise Dhondt het net niet halen met 23-21 in het derde game geeft ook aan dat het andersom gekund had.

 De winst van Tijl Dewit tegen Stijn Lekens, van Lawrence De Pauw tegen Ben Van Herbruggen en van Birthe Van Den Berg tegen Emma Uyttersprot waren allemaal einde dertig en veertig minuten wedstrijden, bewijs genoeg dat het daar niet ontbrak aan de nodige spanning en belangrijke kantelmomenten. Ine Lanckriet had in haar tweede dames enkel ook drie games nodig om een eerste Gents punt binnen te halen, maar toen was de strijd cijfermatig al gestreden.

Mathias Van Gastel en Emma Uyttersprot speelden een uitstekende eerste gemengd dubbelwedstrijd, een prestigeoverwinning toch wel, en al een vooruitblik op de play downs die de Gentenaars zullen moeten spelen. Dat de tweede gemengde wedstrijd op het einde werd ontsierd door irritante reacties op een scheidsrechterlijke beslissing was een niet zo fraai einde van een ontmoeting die qua uitslag niet weergeeft wat de waardeverhoudingen tussen beide teams waren.

W&L 1 – Pluimplukkers 1 (6-2)

Voor de zekerheid was het een opdracht voor Oupeye om te winnen tegen Hebad 1 en zich zo te plaatsen voor de play offs. Het begon al direct uitstekend voor de Luikenaars die met een overwicht aan power en slagkracht de heren en dames dubbelwedstrijden snel naar hun hand konden zetten. Dan maar snel over naar de heren enkelwedstrijden, waar de broers Iljo en Yaro Van Delsen de unieke kans kregen om naast mekaar de volgende twee wedstrijden te winnen.

Het opzet is maar half gelukt, spijtig voor Iljo die het in een 41 minutenwedstrijden net niet haalt met een 21-19 in het derde game in het voordeel van Laurent Cuccu. Broer Yaro moet het opnemen tegen Nathan Vervaeke, dit seizoen door Oupeye binnengehaald om punten te pakken en het team zo hoog mogelijk te laten eindigen in de hoogste afdeling. Topgame om te beginnen, het eerste game zeer gelijk opgaand en pas op 26/24 afgesloten in het voordeel van Nathan. Een even spannende tweede game eindigt in het voordeel van Yaro met 17/21. Draaien op 11 beiden in een derde game, spannender kan het niet. Dan pakt Yaro vier punten op rij, een voorsprong die hij niet meer afstaat om na een 50 minutenwedstrijd en 16/21 op het einde van het derde  game een zeer mooi punt voor Hebad 1 te pakken.

Laura Poelmans is niet opgewassen tegen het Schots geweld van Sara Sidebottom, maar Steffi Van De Vel blijkt tegelijk een betere enkelspeelster te zijn dan Caitlin Pringle. François Moncel en Sarah Sidebottom zijn één van de sterkste koppels in gemengd dubbel, en dat ondervinden Dylan Rosius en Joni Vanesch als snel in twee simpele games. Punt 5 is binnen voor Oupeye, en daar verandert de overwinning van Yaro en Steffi in de tweede gemengde wedstrijd niet veel meer aan. Oupeye speelt play offs en Hebad 1 zal zijn behoud in 1ste nationale dienen te verzekeren in de play downs.

Oupeye – Hebad 1 (5-3)

Kunnen we de vierde ontmoeting van de dag een overbodige ontmoeting noemen? Mogelijk wel, gezien Lebad afhankelijk was van het resultaat van Oupeye en ook in de tussenstand een ongunstig saldo had in de gespeelde wedstrijden. Adriaan Debeuf en Lissa Bal zouden voor Olve dan nog voor een verrassende winst tekenen in de eerste gemengde wedstrijd, en zo een blanco nederlaag vermijden. Lebad redt het dus net niet voor de play offs, wel beter dan vorig jaar want nu met een vijfde plaats al hoger geëindigd, de bevestiging dient nog te volgen in de poule van de play downs.

Lebad – Olve (7-1)

Halve finales

1ste nationale DZ 99 – Oupeye W&L 1 – Bad 79 1 2de nationale Lokerse – Verviers Antwerp – Hebad 2