Victor League 2019-2020 – Play downs 

Willy Van Delsen

Olve zakt naar 2de nationale, W&L 2 en Pluimplukkers zijn Vlaamse dalers uit 2de nationale.


1ste nationale

Lebad mocht in eigen huis de spits afbijten tegen Hebad 1 maar dat was geen lekker ontbijt voor de Kortrijknaars. Dylan Rosius en Yaro Van Delsen maakten het in heren dubbel na een spannende eerste game resoluut af in twee games. Steffi Van De Vel en Joni Vanesch breidden daar in de dames dubbel een vervolg aan en zo stond Hebad 1 zomaar  2-0 voor. Yaro Van Delsen raasde over Gertjan Devaere in 2 games, Dylan Rosius had tegen invaller Warre Houthoofd helemaal geen problemen om de tussenstand  op 4-0 te brengen.

Steffi haalde de dames enkel 1 binnen, Jade Blondeel was de eerste Kortrijkse speler die in de ontmoeting een punt kon pakken  tegen Laura Poelmans. De voormiddag in schoonheid eindigen, dachten de Limburgers dan maar. Met nog een overwinning erbij in de tweede gemengd was het kwaliteitsverschil tussen beide teams duidelijker dan ooit.

Lebad – Hebad 1 2-6

De eerste ontmoeting was voor Olve al direct het moment van de waarheid. Ondanks drie pittige 3-gamers zat er voor het Antwerps team geen enkele overwinning in.  En met 0 op 4 zat het einde in 1ste nationale er dan ook aan te komen.

Pluimplukkers 1 – Olve 8-0

Tegen Olve was het bij Hebad 1 de beurt aan broer Iljo om in heren dubbel samen met Dylan Rosius een goeie start te nemen met een winnende 2-gamer. Lissa Bal en Hanne Janssens hadden er duidelijk nog zin in en brachten op die manier de stand in evenwicht, tijdelijk bleek al snel. De Limburgers hadden duidelijk voor de sterkste opstelling gekozen voor de volgende wedstrijden.

Buiten een nederlaag van Laura Poelmans tegen Hanne Janssens bleek hoe sterk de basisjongens van de Limburgers zijn. De luxe van twee vaste gemengde koppels te hebben is een groot voordeel, in welke ontmoeting dan ook.  Op die manier zijn die wedstrijden altijd een mooie afsluiter van een schitterende play downs van de Limburgers.

Hebad 1 – Olve 6-2

En we eindigen met een knaller tussen thuisploeg Lebad tegen Pluimplukkers 1. Een prestigeontmoeting zo bleek al snel aan de inzet en gedrevenheid van de beide teams te zien. De Gentenaars namen duidelijk de beste start met al snel een 3-0 voorsprong op de tabellen en tot voor de gemengde wedstrijden enkel nog onderbroken door een Bert Vandorpe die de 1ste heren enkel kon pakken.

Aan de gemengde wedstrijden beginnen met een 5-1 achterstand, dan wordt het hopen op spektakel en mooie wedstrijden om de namiddag af te sluiten. Geen loze gedachte wanneer je de uitslag van de eerste gemengde wedstrijd tussen Bert Vandorpe/Jade Blondeel en Mathias Van Gastel/Sarah Van Den Eeden leest. Na twee uitstekende en spannende games was het hopen op een 30-er in het laatste game. Bij een 18-15 voorsprong voor Mathias en Sarah leek de wedstrijd gespeeld. Maar zoals Bert het later aangaf “over zijn limiet te zijn gegaan“, niet moeilijk wanneer je kan spelen voor een enthousiaste supportersgroep, was het toch nog mogelijk naar 20 –beiden te gaan en dan puntje per puntje  op 28-27 het ultieme verschil te kunnen maken en een tweede  eerredder uit de brand te slepen. Een paar minuten ervoor hadden Gertjan Devaere en Lotte Derudder na een even spectaculaire wedstrijd tegen Davy De Grauwe en Elise Dhondt ( 21/19 in het derde game ) voor een tweede thuisoverwinning gezorgd.

Lebad – Pluimplukkers 1 3-5

Conclusie

In de voorronde eindigen op een schamele 7de plaats was niet het beeld van de waarde van Hebad 1. Drie overwinningen op rij in de play downs hebben de werkelijkheid geen geweld aangedaan. De drie best scorende spelers van de play downs zijn niet verrassend spelers van het Limburgs team (Dylan, Steffi en Yaro).

De groep van sterkhouders van vandaag nog enigszins uitbreiden en een play offs plaats zit er voor volgend seizoen aan te komen. Pluimplukkers 1 en Lebad eindigen op de verwachte plaatsen, Olve dan ook. Kon het Antwerps team zich vorig seizoen nog redden, nu bleken te sterke tegenstanders in de play downs een onoverkomelijke hindernis en wacht volgend seizoen 2de nationale waar zij zich kunnen herbronnen op zoek naar een retour binnen al dan niet afzienbare tijd.

2de nationale

Je moet het maar doen, eindigen op een laatste plaats in de voorronde en toch de play downs winnen. Grace doet het ook elk jaar opnieuw met sterke wedstrijden wanneer het belangrijk is. De eerste ontmoeting een paar weken geleden was een moeizame overwinning tegen Pluimplukkers 2, maar blijkbaar was dit al een signaal dat ook de andere teams een haalbare kaart waren.

Dijlevallei was in de voormiddag een kwaaie klant dat tot de tweede dames enkel nog uitzicht had op een gelijkspel.  De eerste gemengde wedstrijd was een zeer gelijk opgaande wedstrijd, maar met een koppel Damien Maquet/Marine Lavigne heb je nooit gedaan. Een vijfde overwinning voor Grace  en dus voldoende om opnieuw 2 punten te pakken en zeker te zijn van een verlengd verblijf in 2de nationale.

Dijlevallei – Grace 3-5

Pluimplukkers 2 had pech met het missen van twee belangrijke dames .  Op die manier gingen alle wedstrijden van de dames enkel en gemengd verloren tegen W&L 2. Enig tegengewicht kon slechts geboden worden door Kris Dendoncker en David Hesters die hun enkelwedstrijden wonnen.

Pluimplukkers 2 – W&L 2 2-6

Wilde W&L 2 zich nog redden van degradatie, dan was het net de ontmoeting met de sterkste tegenstander die daarover zou beslissen. Hier had Charles Fouyn eventueel het verlies kunnen beperken, Grace had daar geen boodschap aan en pakte in zijn vaste en efficiënte opstelling de laatste punten en de overwinning in de play downs.

W&L 2 – Grace 2-6

In de laatst ontmoeting van de dag in 2de nationale had Dijlevallei enige veiligheid verzameld door ’s morgens de 2 punten te pakken. Dat je als ploeg wil tonen dat je de nationale afdeling waard bent, kan je bijvoorbeeld doen door de laatste ontmoeting te winnen. Voor Pluimplukkers 2 was, wat nadien zou blijken, haar laatste ontmoeting een kopie van ’s morgens: genekt door de afwezigheid van een paar sterkhouders bij de vrouwen en winnaars van hun enkelwedstrijden bij de mannen.

Kris Den Doncker en Maité Lamont namen op een positieve manier afscheid van de play downs door hun gemengde wedstrijd met een 21/18 in het derde game winnend af te sluiten tegen Tomas Jacques/Tina Van Buyten.

Pluimplukkers 2 – Dijlevallei 3-5

Conclusie

Grace toont zich verrassend sterk en verliest geen ontmoetingen in de play downs. Dijlevallei redt zich door te winnen tegen wie moest gewonnen worden, de twee dalers zou blijken achteraf. Pluimplukkers 2 en W&L 2 zijn al dan niet toevallig twee tweede ploegen van een club die terug naar af zijn in de liga-afdeling van Badminton Vlaanderen. Waardevolle spelers voor de nationale afdelingen gaan hier verloren. Of dit een voordeel of een nadeel is binnen hun clubgebeuren en nationale verwachtingen zal later blijken.