Play downs, de laatste stap naar het behoud of naar een afdeling lager.

Wanneer je als ploeg in de play offs belandt is de zekerheid van behoud de belangrijkste factor. Een aantal seizoenen geleden besliste één ontmoeting op het einde van de  competitie of je kon blijven of moest zakken. Weinig correct, leek toen en werd er daarom beslist om de play downs in poule te laten spelen. Dan had je als ploeg toch drie mogelijkheden om de minder interessante situatie recht te zetten. Beginnen met één ontmoeting is makkelijk qua organisatie, je hebt slechts 4 banen nodig, en de resultaten geven al direct de richting aan naar de volgende ontmoetingen. De meeste voorkomende uitslag op de eerste dag was 6-2.

W&L 2 leek al snel een vogel voor de kat in haar ontmoeting tegen Dijlevallei. Enkel youngster Charles Fouyn kon wat weerwerk bieden door zijn heren enkel en de tweede gemengde wedstrijd te winnen. Met nog ontmoetingen tegen Pluimplukkers 2 en vooral Grace in het vooruitzicht zal het Leuvens team zichzelf hard dienen op te krikken, want zowel plaats 7 als 8 sturen je naar de liga-afdeling. Eerder verrassend was het wel dat Grace zich ten koste van Pluimplukkers 2 richting behoud speelde. Tot de tweede heren enkel zag de tussenstand er nog prima uit voor de Gentenaars, maar vanaf dan kon Grace op een zelfs comfortabele manier alle wedstrijden binnenhalen.

Wat brengt 1 maart in Kortrijk?

Dijlevallei en Grace vertrekken vanuit de beste posities. Eén ontmoeting tegen mekaar voor het prestige, daarnaast ogenschijnlijk minder zware ontmoetingen tegen Pluimplukkers 2 voor Dijlevallei en tegen W&L 2 voor Grace. Het Leuvens en Gents team staan op de gevaarlijkste plaatsen. Benieuwd of zij nog genoeg motivatie tevoorschijn toveren om alsnog voor een laatste verrassing te zorgen.

Ook in 1ste nationale vinden we twee uitslagen terug die een duidelijk verschil aantonen in het verloop van de ontmoetingen. Laten we beginnen met het lengtevoordeel van Lebad bij hun mannen. Gertjan Devaere en Bert Vandorpe zijn twee torens waar je moeilijk overheen of voorbij kan. Dat bewezen ze in hun enkelwedstrijden en gemengde wedstrijden tegen Olve.Op die manier beperkten ze het verlies bij hun vrouwen, waar Siebelijn De Sutter, uitgeschakeld door kwetsuur, sterk gemist wordt.

Hebad 1 stond voor het begin van de play downs op een ongemakkelijke 7de plaats. Een ontmoeting tegen de ervaren ploeg van Pluimplukkers 1 was dus al zeker geen cadeau om de play downs te beginnen. Voor het jong Limburgs team het moment dus om een versnelling hoger te schakelen, en dit onder leiding van Belgisch elitekampioen en coach Marijn Put. De start van de Limburgers was ideaal. Tot en met de dames enkelwedstrijden was enkel Ine Lanckriet in staat om een punt te pakken. Ondertussen was het al 5-2 geworden met een aantal schitterende wedstrijden, met grote verdienste voor het volledig team dat zich zeer matuur en gedreven toonde.

Wie bevestigt in Kortrijk?

Net zoals in de 2de afdeling beginnen de leiders tegen mekaar in de voormiddag. Wordt het een gelijkspel tussen Lebad en Hebad 1, dan zijn beiden zeker van behoud in 1ste nationale en kunnen ze beginnen te bouwen aan de toekomst. Pluimplukkers 1 en Olve zullen het in de voormiddag uitvechten tegen mekaar. De verliezer in deze ontmoeting lijkt veroordeeld tot 2de nationale. Hebad 1 en Lebad van hun kant kunnen hun mooie start voortzetten tegen respectievelijk Olve en Pluimplukkers 1 in de namiddag. Het hoeven geen halve finales of finales te zijn om spanning te creëren. Ook in de play downs kan het er pittig en spannend aan toe gaan. 

Afsluiten doen we op zondag 1 maart 2020 in De Lange Munte in Kortrijk.