Verslag IPJO 2019

IEPER – Afgelopen weekend werd de bloederige slag om het interprovinciaal jeugdkampioenschap (IPJO) geleverd in – hoe kan het meer toepasselijk?- het legendarische Ieper. Voor de 31ste editie van deze ontmoeting tussen de elite bij de jeugd spaarde organisator IBC (de Ieperse Badminton Club) kosten noch moeite om via een uitgekiende organisatie er een onvergetelijk spektakel van te maken! De toeters en ratels werden bovengetoverd, de kelen werden schor geschreeuwd en de zenuwen stonden strak gespannen… De eer van de provincie stond immers op het spel!

Als thuisspelende ploeg werd er toch wel het een en het ander verwacht van West-Vlaanderen, maar traditiegetrouw moest er rekening gehouden worden met powerhouse Antwerpen, een provincie die zich al jaren onderscheidt met een uitstekende jeugdwerking. Het beloofde alvast een pittige strijd te worden op menig vlak, met verschillende erg ronkende namen die bereid waren alles te geven ter eer en glorie van hun provincie.

In de U11 stond er geen maat op de dominantie van de PBA. In de vier ontmoetingen werden er slechts 5 matchen prijs gegeven. Kopman en –vrouw Axel Gras en Merel Patteet bleken de stuwende factoren en bleven tijdens alle ontmoetingen ongeslagen. Een huzarenstukje van deze youngsters! De VVBBC knokte zich naar een verdienstelijke tweede plaats, de PBL haalde brons binnen.

Ook bij de U13 was er van spanning niet al te veel sprake: de PBA bleek opnieuw oppermachtig en trok in alle ontmoetingen aan het langste eind. Enkel de VVBBC bleek de Antwerpenaren het vuur enigszins aan de schenen te kunnen leggen, maar moest toch het onderspit delven met het kleinste verschil. Viktor Patteet wist, evenals Tammi Van Wonterghem, het hele peloton het nakijken te geven door alle partijen winnend af te sluiten. Toch zou de VVBBC slechts op de vierde plaats eindigen, zilver en brons waren respectievelijk voor WVBF en de PBL.

Wat er juist in dat Antwerpse drinkwater zit, Joost mag het weten, maar deze provincie blijkt vooralsnog de allergrootste kweekvijver voor toptalentjes te zijn. In alle confrontaties ging er bij de U15 slechts 1 partij verloren (en dan nog na een echte thriller in twee sets met verlengingen). Lars Patteet, Femke Broeckx, Jen Nuyts, Riyaan Rahman, Lore Pooters, Julie Van Hoof en Matts Croes toonden stuk voor stuk uit het juiste hout gesneden te zijn. Naar echte spanning moesten we op zoek gaan in de andere ontmoetingen. ‘Best of the rest’ bleek Vlaams-Brabant, voor de PBO.

“Wat er juist in dat Antwerpse drinkwater zit, Joost mag het weten, maar deze provincie blijkt vooralsnog de allergrootste kweekvijver voor toptalentjes te zijn.”

Helger Van Werde

De spannendste categorie bleek de U17 te zijn, de enige klasse die niet verzwolgen werd door de Antwerpse slokop. Als afgetekend winnaar (ze wonnen alle ploegenconfrontaties) trad de PBO naar voren met enkele glansprestaties! Hoewel Lien Lammertyn (VVBBC) en Yaro Van Delsen (PBL) individueel de sterkste spelers bleken, trok de in de breedte erg sterke Oost-Vlaamse ploeg de oppergaai naar zich toe. Wannes Soenen, Mare Van Britsom, Lotte Geerts, Noa Swinnen, Kaat Keymolen, Simon Van Moeseke en Kobe Huyghe droegen allen bij tot deze mooie prestatie en konden fier terugkijken op een beresterk tornooi. Ongemeen spannend was de strijd om het eremetaal met drie ploegen met 2 gewonnen en 2 verloren ontmoetingen. Op basis van het saldo lieten de VVBBC (brons) en de WVBF(zilver) de PBL ietwat verweesd achter…

In de eindafrekening betekende dit uiteraard dat de Antwerpse selectie met een duidelijke overmacht deze editie van de IPJO winnend wist af te sluiten, voor een verdienstelijk Vlaams-Brabant. Op de derde plaats prijkte de Oost-Vlaamse selectie. In de toekomst lijkt het dus vooral zaak voor de andere provincies om de opgelopen achterstand op de Antwerpse keurploeg dicht te fietsen, maar een sinecure zal dit niet zijn!

Natuurlijk kon dit prachtige evenement niet plaatsgrijpen zonder de tomeloze inzet van talloze vrijwilligers, niet in het minst die van de organiserende club IBC. Naar goede gewoonte leidde hoofdscheidsrechter Marcel Pierloot het hele gebeuren op deskundige wijze in goede banen. Een speciaal dankwoord gaat uiteraard ook uit naar de coaches. Zij zijn het immers die zeeën van tijd steken in de opleiding van onze badmintontoekomst. Deze begeleiding gaat zoveel verder dan het technische en tactische aspect: het leren winnen en verliezen, het tonen van mentale weerbaarheid, het functioneren in team,… allemaal draagt het bij tot de ontplooiing van deze jongen mensen via lessen die in het dagelijkse leven bruikbaar zijn en blijven. En daarnaast willen we ook nog de umpires (20 UM) bedanken om alle wedstrijden in goede banen te leiden!

Wat altijd centraal zal blijven staan tijdens deze interprovinciale jeugdontmoetingen zijn de vriendschapsbanden die gesmeed worden en het spelplezier dat steeds zal primeren boven de sportieve resultaten. De euforie, teamspirit, fair-play en het ongebreidelde plezier die van de tribunes spatten, bleken ook deze editie hartverwarmend. Toeters, bellen, kostuums en kabaal: waarden die hoog in het vaandel gedragen werden en zullen worden in de toekomst… Leve IPJO!