Voorbeschouwing BK jeugd in Leuven

Aanstaande weekend, al dan niet toevallig de dag na het feest van de dynastie, zullen de kroonprinsen en -prinsessen van het Belgische badminton strijden om de prestigieuze nationale titels in de nagelnieuwe topsporthal te Leuven. Telkens weer biedt een dergelijk kampioenschap de gemiddelde fan een ritje in de teletijdmachine aan om de kampioenen van morgen gade te slaan. Wij overlopen even kort de favorieten.

U11

In de U11 lijkt de favoriet overduidelijk: Axel Gras. Deze jongeman graaide vorig jaar al de Belgische titel weg, wij duiden hem dan ook met stip aan als topfavoriet. Ongetwijfeld zullen zijn dubbelpartner Flint Croes en tweede reekshoofd Victor Mihalache hem echter trachten het vuur aan de schenen te leggen. Bij de meisjes staat Merel Patteet te blinken als eerste reekshoofd. Haar grootste concurrente voor de titel lijkt dubbelpartner Léa Dauphinais.

 U13

Bij de U13 kijken we vooral uit naar de prestaties van de drievoudige U11 laureate van vorig jaar, Lieke Van Parys. Benieuwd hoe zij de overstap naar de hogere categorie verteerd heeft. In het dubbel zal zij tevens aantreden aan de zijde van Fae Boonen en ook hier wordt zij ingeschat als eerste reekshoofd.

Viktor Patteet is het topreekshoofd bij de jongens, en dit in de drie disciplines. Benieuwd of deze krijger zijn jonge schouders een dergelijke druk kunnen torsen.

U15

In de categorie onder 15 jaar lijkt het nu al een gelopen race te zijn. Charles Fouyn manifesteert zich al jaren als een dominante kracht op deze kampioenschappen. Gezien zijn internationale prestaties bij de jeugd en zijn opvallende resultaten (nu al!) in 2de nationale, kunnen we enkel hem aanstippen als torenhoog favoriet voor de titel. Bij de meisjes belooft het een open strijd te gaan worden: de vier reekshoofden lijken allemaal rijp voor een nationale bekroning. Lore Pooters, Kira Destoop (nu al Vlaams-Brabantse kampioene B2 door een overwinning op ex-A speelster Nele Vervloet), Femke Broeckx en Ine Vandorpe komen in aanmerking voor de titel, mijns inziens.

U17

Yaro Van Delsen is in de U17 ongetwijfeld de grootste kanshebber op alweer een nationale titel, ook in het dubbelspel (gekoppeld aan zijn tweelingsbroer Iljo). Toch zien we een erg mooi gestoffeerde tabel met namen die ook al van zich lieten spreken op het eliteniveau. Wat dacht u immers van Wannes Soenen, Liam Bauwens of Noa Swinnen als concurrenten? Eén zaak is zeker: de overwinnaar zal het niet gestolen hebben. Dit geldt overigens ook voor het dubbelspel, waar het koffiedik kijken wordt of de Hebadgebroeders het vuur aan de schenen kan worden gelegd door de tandem De Baere-Bauwens.

Ook bij de meisjes hebben we als favoriete een jongedame die erg sterk presteert op het hoogste niveau in de vorm van titelverdedigster Lien Lammertyn.  Benieuwd of Caitlyn De Bree stokken in de wielen van de speelster van W&L zal kunnen steken… Gekoppeld aan De Sutter lijkt Lammertyn ook in het dubbelspel een grote kans te maken, maar een duel tegen Van Britsom en Geerts zou wel eens vonken kunnen geven.

U19

In de U19 kreeg de organisatie te kampen met slechts 2 inschrijvingen in zowel het meisjes enkel, het gemengd dubbel als het meisjes dubbel. Dit beloven echter wel knallers van wedstrijden te worden. Voor de enkeltitel neemt Joalien Croux (W&L) het op tegen Ine Van Wouwe (Buggenhout). We zullen dus sowieso kunnen spreken van een waardige kampioene.

Bij de jongens lijkt Adrien Slegers de beste troeven in handen te houden, maar om eerlijk te zijn, lijkt me dit één van de spannendste categorieën van deze kampioenschappen. Namen als Panggih Purwoko (2de reekshoofd van Dijlevallei), Bronselaer, De Winné en Brumagne lijken allen in aanmerking te komen voor de oppergaai. In het dubbelspel zegt mijn buikgevoel me dat de titel zou kunnen gaan naar de Leuvense tandem De Winné- Panggih Purwoko, maar het is aan de concurrentie om me het tegendeel te bewijzen…

Telkens weer is het uitkijken naar het badminton van de toekomst, gespeeld door de sterren van morgen. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar een hoogstaande titelstrijd die hopelijk bol zal staan van spectaculaire slagenwisselingen, hoogoplopende emoties en prachtige fair play (zoals vorig jaar in Fléron). Game on!

 

Helger Van Werde