AA-Drink Cup Badminton Vlaanderen 2017 (Vlaamse kampioenschappen)

 

GENT – BC De Pluimplukkers ontvangt voor de tweede maal de Vlaamse Kampioenschappen.

Afgelopen weekend stonden de Vlaamse kampioenschappen badminton (de AA-Drink Cup) geprogrammeerd in sporthal Rozebroeken te Gentbrugge. Organiserende club De Pluimplukkers was de gastheer voor een waar spektakel waarbij de grote winnaar het badminton zelf bleek. Kosten noch moeite werden gespaard om er een onvergetelijk evenement van te maken. Mission accomplished, wat mij betreft.

A-reeks

In het enkelspel maakten de twee topfavorieten hun naam en faam meer dan waar. Yuhan Tan, tweevoudig olympiër en tienvoudig Belgisch kampioen, reef de titel binnen, maar werd wel enkele keren flink het vuur aan de schenen gelegd. Zo wist Tim Van Herbruggen zelfs een set te pakken tegen dokter Tan. Ook Julien Carraggi liet in de halve eindstrijd vlagen van zijn onversneden klasse bewonderen. In de finale trok Stijn De Langhe (1ste reekshoofd) aan het kortste eind na een onderhoudende wedstrijd, waarin ook Stijn uitgebreid demonstreerde een van de topspelers van Vlaanderen te zijn. Dit viel vooral te bewonderen tijdens zijn sterke overwinning tegen 4de reekshoofd Tijl Dewit in de voorgaande ronde.

Joke De Langhe wist haar status als topreekshoofd wel te verzilveren. Na een hoogstaande finale wist ze een sterk presterende Lisa Demeyere af te houden. Na het nipte verlies van de eerste set rechtte de jongste De Langhe de rug en won ze set 2 en 3 overtuigend. Echt knap hoe Joke onder druk wist te presteren in niet altijd makkelijke omstandigheden. De aanwezige druk op de schouders, daar ging ze prima mee om.

Het heren dubbel bleek een kolfje naar de hand van de geroutineerde Lokerse tandem Tim Van Herbruggen – Jordy Van Der Sypt, die na een nagelbijter van jewelste hun clubgenoten Joren Robberecht en Sam Van Den Broeck de baas bleven. Ondanks het feit dat Jordy en Tim op de rand van de afgrond balanceerden in set 2, wist het klasrijke duo de zenuwen in bedwang te houden en denderden ze alsnog naar hun eerste, maar mijns inziens niet hun laatste, Vlaamse titel. Lisa Demeyere nam in het dames dubbel op gepaste wijze revanche voor haar enkelnederlaag tegen Joke De Langhe, dit aan de zijde van haar zus Marie. De partner van De Langhe was in de finale Ine Lanckriet. De West-Vlaamse toppers wisten hun titel dus met succes te verdedigen.

 

In het gemengd dubbel toonde Tina Van Buyten een knap staaltje karakter aan de zijde van vaste partner Stijn Lenaerts door ondanks een blessure en een kansloze nederlaag in de eerste set alsnog de titel (hun tweede, na vorig jaar) binnen te halen ten koste van (opnieuw) Joke De Langhe en toptalent Jona Van Nieuwkerke. Lenaerts dichtte de gaten, speelde tactisch erg geslepen en bracht de eerste reekshoofden (die op juniorniveau erg succesvol zijn) finaal op hun knieën. Uitstel lijkt me evenwel geen afstel voor het bij wijlen erg indrukwekkende en dwingende badminton van de youngsters.

B-reeks

Ook de B-reeks stond dit jaar garant voor kwaliteitsvol badminton met stuk voor stuk winnaars die in de elitecategorie niet zouden misstaan. Thuisspeler Mathias Van Gastel maakte de hooggespannen verwachtingen van het publiek meer dan waar door in de eindstrijd overtuigend afstand te nemen van Jannes Hellemans. Een duidelijk geëmotioneerde Mathias maakte duidelijk hoeveel deze titel voor hem betekent.

Ine Lanckriet (ook al finaliste in dames dubbel A) bleek de sterkste B-dame van het peloton. Ze beëindigde het mooie parcours van talent Soetkin De Wit, die niet voldoende druk kon ontwikkelen om Lanckriet in de problemen te brengen.

Jade Blondeel en Anna Bogemans versloegen in de ultieme dames dubbelwedstrijd de Belgische jeugdkampioenen Joalien Croux en Evelien Cauwenbergh. Gezien het feit dat de beide winnaressen zich al op een hoger niveau gemanifesteerd hadden, konden we hier bezwaarlijk van een verrassing spreken.

De sympathieke en goedlachse tandem Tomas Simkens en Jannes Hellemans haalde de dubbeltitel bij de heren binnen ten koste van het 1ste reekshoofd uit Lokeren, Evert Bastiaens en Joris Penneman. Tomas en Jannes produceerden erg fraai badminton tijdens deze finale en lieten hun onervaren tegenstanders dan ook weinig kans.

Elise Dhondt en Joren Robberecht gaven het erg rijk gestoffeerde deelnemersveld het nakijken in het gemengd dubbel B. Kind van de rekening werd het duo Stanie Simons en Emma Uyttersprot. Zo proefde Joren Robberecht alsnog van een Vlaamse titel na het hartbrekende verlies in de heren dubbel A finale.

 

Een slotwoord noopt me de organisatie van dit badmintonfeest nogmaals in de bloemetjes te zetten. De mensen van De Pluimplukkers tonen meestal hun grote kwaliteiten tussen de lijnen van een badmintonveld, maar deze keer knutselden ze een evenement in elkaar waar menig vereniging jaloers op mag zijn. Welbedankt, en nog van dat!

 

                                                                               Helger Van Werde