BK Elite op 3 & 4 februari

Ronse – Wit Wit Ronse ontvangt de Belgische top tijdens het BK Elite.

Ronse… In menig nationaal sportgeheugen staat één van de meest traumatische sportmomenten gegrift: de verfoeide Steve Bauer die in de laatste rechte lijn richting de wereldtitel wielrennen de betreurde Claudy Criquielion de dranghekken insmakt. “Tijd om wat meer positieve sportgeschiedenis te schrijven,” dachten ze plotsklaps in de Vlaamse Ardennen.

Voor de badmintonkenners staat deze prachtige Oost-Vlaamse gemeente synoniem voor Vandenhouckeville. Waar Arno reeds enkele jaren zijn badmintoncarrière on hold heeft geplaatst, schittert de ster van Flore echter harder dan ooit tevoren. Het palmares aan de zijde van Lise Jaques begint aardig gestoffeerd te geraken mits enkele spraakmakende prestaties in Bulgarije en Wales. Het lijkt dan ook zo klaar als een klontje: het zal een huzarenstukje worden thuisspeelster Vandenhoucke en de Leuvense klasbak Jaques de Belgische titel af te snoepen. Eventuele obstakels kunnen Demeyere kwadraat, Devooght-Knaepen of de ervaring van Annys-Biesbroeck blijken.

Ook in het gemengd dubbel wordt Vandenhoucke geenszins kansloos geacht aan de zijde van nationale titelverzamelaar Matijs Dierickx, met wellicht een kolkende thuismenigte om hen aan te vuren. Topreekshoofden Golinski (nog zo een afficionado van Belgische oppergaaien) en Jaques lijken echter de favorietenrol toegedicht te worden. Afwachten wordt waartoe de Vlaamse kampioenen Lenaerts-Van Buyten, toptalenten Van Nieuwkerke-De Langhe en ervaringsdeskundigen Gaspard-Devooght in staat zullen zijn.

Het heren dubbel lijkt een uitgemaakte zaak: naar algemene verwachting zullen de kwartfinalisten van het jongste EK, Freek Golinski en Matijs Dierickx, een nieuwe titel op hun reeds rijk gevulde erelijst mogen bijschrijven. De Vlaamse primussen Jordy Van der Sypt en Tim Van Herbruggen mogen zeker dromen van een finaleplaats, maar daarvoor zullen ze moeten trachten zich langs voormalige finalisten Lenaerts-De Pauw of gelegenheidsduo Abts-Put te knokken. Geen sinecure.

Ook het dames enkelspel heeft er de schijn van een kolfje naar de hand van de topfavoriete te worden: Lianne Tan lijkt er met kop en schouders uit te steken, maar uiteraard zullen verschillende topdames haar het vuur aan de schenen proberen leggen. We denken dan vooral aan toptalenten zoals Clara Lassaux en Joke De Langhe. Tan bewees de laatste edities echter steevast probleemloos met de zware druk op de schouders om te kunnen.

Kondigt er zich een wissel van de wacht aan in het heren enkelspel? Na tien titels van olympiër Yuhan Tan, heeft de jonge dokter besloten zijn badminton op een wat lager pitje te bedrijven. Dat hij geenszins moet uitgeteld worden voor een nieuwe titel, bewees Tan op de jongste Vlaamse kampioenschappen door met chirurgische precisie (heeft u hem?) het jonge geweld uit te tellen. De mindere trainingsuren en matchritme zouden hem echter parten kunnen spelen, waardoor het best wel eens zou kunnen dat de hegemonie van Tan doorbroken wordt door topreekshoofd Maxime Moreels. Ook kunnen we vuurwerk verwachten van jeugdtopper Julien Carraggi, Vlaams finalist Stijn De Langhe, good old Birger Abts en de Limburgse tempobeul Marijn Put.

Alvast ben ik er ten stelligste van overtuigd dat we te maken zullen krijgen met een prachtige inkleding van het evenement. Waartoe badmintonclub Wit-Wit Ronse organisatorisch in staat blijkt, bewezen ze reeds enkele jaren met een vlekkeloos verlopen Vlaams kampioenschap. Aarzel dus geen nanoseconde, en rep je naar ’t Rosco voor wat ongetwijfeld een prachteditie wordt van onze nationale kampioenschappen. Rien ne va plus…

 

Helger Van Werde