Interview met Kamasha Robertson

Naar aanleiding van de Week van de Official, die doorgaat van 7 tot 15 oktober, laten we graag Kamasha Robertson aan het woord, onze buitenlandse gastumpire voor 4 seizoenen.
Kamasha is afkomstig van het Caraïbische tweelingeneiland Trinidad en Tobago. Ze is 15 jaar actief geweest als Panamerikaans gecertifieerd umpire en sinds 2 jaar een accredited umpire van Badminton World Federation.
Waarom kwam je naar België en hoe lang blijf je? In september 2016 ben ik begonnen aan een 4-jaren PhD -opleiding in het departement  Bewegings- en sportwetenschappen aan de universiteit van Gent. Ik ben een sport psycholoog en houd mij aan de universiteit  bezig met onderzoek naar talentherkenning in badminton. Mijn ervaring als umpire badminton van de voorbije jaren zal ik kunnen gebruiken om mijn studiewerk af te werken. Wat is je ervaring met het Vlaams badminton en zijn officials? Ik ben heel erg onder de indruk van de structuur, de organisatie, het competitieniveau en de vriendschap die ik vanaf het begin kon ervaren. Wil je graag internationale tornooien doen onder Belgische vlag? In het begin van mijn aanwezigheid hier vond ik het nogal raar. De cultuur en structuur van het optreden als umpire in mijn thuisland zijn immers totaal verschillend met de Belgische omstandigheden. Ik werd met veel vriendschap en warmte opgevangen in mijn nieuwe Europese en Belgische omgeving en dat geeft me nu ook een mooi thuisgevoel.  Ik ben trots om de “Trinidad girl” te zijn en de Belgische vlag als umpire achter mijn naam te hebben staan. Ik zal België in het buitenland met veel enthousiasme vertegenwoordigen.
Je hebt nu al een hoge graad als badminton official. Wat wens je nog te bereiken inde nabije toekomst? Als BWF-umpire wil ik op dit niveau voortdurend leren en het beste halen uit mijn mogelijkheden als umpire. Natuurlijk is het mijn droom om ooit umpire te zijn tijdens de Olympische Spelen. Wanneer de tijd daar rijp voor is zal ik daar zeker hard voor werken. De weg ernaar toe vraagt om voortdurende inspanningen en betrokkenheid. Die weg wil ik graag afleggen en waar nodig ook steun geven aan collega’s die dezelfde richting gaan. Heb je zelf tips voor je Vlaamse collega-officials  ? De Vlaamse collega’s mogen zich gelukkig prijzen met het groot aantal mogelijkheden op niveau waar zij kunnen optreden. Mijn vorige omstandigheden zijn heel wat verschillend met de huidige mogelijkheden. Weinige organisaties en grote reisafstanden bemoeilijkten het aanwezig zijn op een groot aantal tornooien. In Europa en België is dit een stuk makkelijker, wat een meerwaarde is om door veel bezig te zijn voortdurend bij te leren en beter te worden. Door permanent van  gedachten en ideeën te wisselen met collega’s  leer je  voortdurend bij en word je vanzelf een betere umpire. Ken ook jezelf als umpire, weet wat je mogelijkheden zijn, ontwikkel een eigen stijl die je in staat stelt om op moeilijke momenten de juiste beslissingen te nemen. “Ik ben heel  dankbaar voor de kans om als lid van Badminton Vlaanderen te kunnen meehelpen aan de werking van de federatie. Jullie vriendelijkheid en gastvrijheid hebben er zeker toe bijgedragen dat ik mij hier snel thuis gevoeld heb en in het bijzonder in de groep officials.”