De Olympische Spelen liggen nog vers in ons geheugen en iedereen herinnert zich nog de fantastische prestaties van onze atleten met hun 6 medailles, maar ook de Belgische officials van Team Belgium presteerden op topniveau en zeker onze 3 badminton officials.
Van de 17 geselecteerde internationale officials leverde badminton met 3 officials – een referee, een umpire en een line judge – de grootste Belgische delegatie. Een unicum, zo blijkt ook in de Belgische sport. Ook vorig jaar was badminton op de Europese Spelen in Bakoe hofleverancier met 3 officials. Onze referee (hoofdscheidsrechter) Ronny De Vos was de eerste Belg die in die functie aan de Spelen deelnam. Ronny is 63 jaar, afkomstig van Lokeren, en sinds de jaren 80 actief in de badmintonsport. Ronny schopte het eerst tot Badminton World Federation (BWF) accredited umpire en verlegde vervolgens zijn activiteiten naar deze van referee. Hierin klom hij in korte tijd op tot het hoogste niveau en zijn jarenlange en gedreven inzet werd nu beloond met de kers op de taart, de Rio Olympics.
Felicitaties tijdens YBI16 (foto: Piet Eeckhout)
Bert Vanhorenbeeck  is umpire sinds 1993 en begon op jonge leeftijd te timmeren aan zijn loopbaan. Bert is de derde Belgisch die als badminton umpire deelneemt aan de Olympische Spelen. In 2012 zag Bert zijn harde werk beloond door het behalen van het allerhoogste niveau als BWF Certificated umpire. Rio was zijn 100ste internationale tornooi en dit ronde getal legde hem geen windeieren. Bert mocht optreden in de heren dubbel finale als service judge. Als umpire kan je namelijk aangeduid worden als umpire in de stoel “ boven“ of als service rechter. In totaal leidde hij 18 wedstrijden in goede banen.
Onze derde official is een Limburger uit één stuk, Luc Bertrand. Ook Luc is de derde Belgische lijnrechter die deelneemt aan Olympische Spelen. Luc begon ook aan zijn carrière in de jaren 80 en bekleedde zowel de ‘official’ functies van referee, umpire en op het einde die van lijnrechter. Lijnrechters krijgen op de grote internationale tornooien flink wat concurrentie van de ‘hawk eye’ zoals in het tennis, het hockey of het volleybal. Niet altijd even evident om in de snelste niet-mechanische sport met snelheden van gemiddeld 400 km/uur de juiste en accurate beslissing te nemen. Luc slaagde daar wonderwel in en werd beloond met een ‘baseline’ in de dames enkel finale. Deze 3 topofficials zijn allen reeds meer dan 20 jaar actief in de badmintonsport als referee, umpire of lijnrechter. Vele dagen verlof, vele reizen en heel veel ‘goesting’ hebben deze 3 heren aan de top gebracht. Investeren in officials is een must voor elke federatie. Wie hierop bespaart is ten dode opgeschreven, want het credo van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité is duidelijk: Without officials, no sports! Badminton Vlaanderen heeft deze boodschap reeds lang opgenomen in haar visie, je ziet het resultaat.