Dappere Belgen eindigen derde in hun poulefase op de Europese kampioenschappen

Met de op papier zwakste opponent in zijn groep 8, kon België U17 zijn Europees kampioenschap in het Poolse Gniezno hoopvol openen. Hoopvol of meteen met de gepaarde druk, het is zoals je het bekijkt. Spelers en coaches wisten wat hen te doen stond tegen Letland om het EK meteen goed aan te vatten. Charles Fouyn beet de spits af en hield geen spaander heel van Patriks Kandis. In geen tijd walste de Vlaams-Brabander over zijn Baltische tegenstander heen. Luisa Pagliara op haar beurt had een game nodig om los te draaien. Na die eerste verloren game werden de cijfers echt goed ingevuld. Anna Kupca werd naar de uitgang geleid. Met een 2-0 tussenstand kon de Van Delsen-tandem zich vertonen. Aan de andere kant van het net werden Strazdins en Zandovskis verweesd achter gelaten. In geen anderhalf uur tijd spel was de eerste overwinning een feit. De score werd nog uitgediept door Siebelijn De Sutter en Lien Lammertyn. Zij wonnen al even overtuigend van Kupca en Rulle-Titava. In de afsluitende gemengd dubbel gingen Liam Bauwens en Karla Henry aan de haal met de eerste game, maar finaal wisten Miscenko en Priede uiteindelijk de Letse eer te redden. België – Letland 4-1.

De tweede confrontatie bestond uit het treffen met Roemenië. Dit keer was het Lien Lammertyn die het enkelspel voor zich nam. Tegen Alexandra Soare boekte ze een uitstekende overwinning in twee feilloze games. Meteen een voorsprong die ook werd uitgediept, getekend: Yaro Van Delsen. De Limburger  rekende af met Mihnea Craciun in twee solide bedrijven. Een tweede keer 2-0 voor, een tweede keer nog meer uitgediept naar zekerheid. Siebelijn De Sutter en Luisa Pagliara hadden een vette kluif aan Stemate en Stoica. Na drie kwart uur en dito volledige games  konden de jonge landgenoten afstand nemen. 3-0 en een tweede belangrijke overwinning geboekt in de groepsfase. Iljo en Yaro Van Delsen wisten dan al wat hen in de vierde wedstrijd te wachten stond. De verlenging van de beslissende game had hen tegen Comaneanu en Craciun twee maanden terug al een finaleplaats opgeleverd in de Spanish U17 International. Toen 24-22, nu werd het 20-22. Het kan niet alle keren prijs zijn, zo blijkt. Na een spannende dames dubbel in het voordeel, op een haar na een gelijkaardig scenario bij de jongens. Tot slot dienden ook Siebelijn De Sutter en Charles Fouyn nog de duimen te leggen tegen Bogdan en Stemate. Finaal dus geen riante overwinning, wel een waar de uitstekende start werd uitgespeeld. België – Roemenië 3-2.

“Met de op papier zwakste opponent in zijn groep 8, kon België U17 zijn Europees kampioenschap in het Poolse Gniezno hoopvol openen.”

Peter Nees

In de namiddagsessie wist België het op te nemen tegen Wit-Rusland. De opponenten had eveneens al van Roemenië gewonnen, tot dan toe hun enige confrontatie gezien men vrijgesteld was voor de voormiddagsessie. Deze confrontatie zou zoals het er naar uitzag alles voor een potentiële top twee notering bepalen. Siebelijn De Sutter stak van wal tegen Tarusava. Het was een gelijkopgaande partij, waar Tarusava in beide games telkens in moneytime het laken naar zich toe kon halen. Iljo Van Delsen dit keer, was enkelspeler van dienst. Tegen, lees de naam goed, Aliaksandr Aliaksandrovich, kon het alle kanten uit. De eerste twee bedrijven kregen in die mate bijval dat de bordjes in evenwicht bleven hangen. Een spannende beslissende game zou uitsluitsel brengen over het algemene scoreverloop. Uiteindelijk was het Aliaksandrovich die het punt op het scorebord bracht. Geen 1-1, wel 0-2 achter. Het zag er plots niet al te best uit. We waren halfweg de ontmoeting. Tijd voor de dames dubbel met Lien Lammertyn en Luisa Pagliara. Vasileuskaya en Yanbayeva kwamen tekort tegen onze tricolore juffen. In de minst lang durende partij van de ontmoeting werd er gemilderd, 1-2. Tijd dan voor de Van Delsens. Zij gingen het debacle aan met Kryvasheyeu en Shvdkou – Walter, ik wil een klinker kopen! – die fris en monter aan hun wedstrijd begonnen. Te meer voor Kryvasheyeu met deze partij zijn kampioenschap pas aanvatte. Een moeizame opener werd langzamerhand naar ons hand gezet. Iljo en Yaro Van Delsen wisten scoregewijs uiteindelijk nog riant de score onoverbrugbaar doen oplopen. Hierdoor werd het scorebord opnieuw in evenwicht gebracht, een 2-2 tussenstand die alle schijnwerpers op de afsluitende dubbel gemengd wierp.  Liam Bauwens en Lien Lammertyn stonden aan de toss tegenover Aliaksandrovich en Tarusava. Een nagelbijter die over een derde groepsoverwinning kon beslissen. De eerste game werd gewonnen nadat er in de verlengingen twee gamepunten werden ongedaan gemaakt. De tweede zag er goed uit tot 19-18, maar toen bleek de Wit-Russische formatie het efficiëntste. In de beslissende game ging het gelijk op tot 14-15, waarna Aliaksandrovich en Tarusava het afmaakten, 16-21 en 2-3 in totaal. De eerste verliespartij van het tornooi.

Op de laatste speeldag in de groepsfase kampte België met Turkije, de koploper en het vijfde reekshoofd bij aanvang van het kampioenschap. Luisa Pagliara stak van wal tegen Ayca Özgür, de nummer 3 van Europa. De beginfase liep nog gelijk op, maar daarna was het al Özgür dat de klok sloeg. Ook Yaro Van Delsen moest ondanks een meer dan degelijke partij het hoofd buigen tegen   Nurullah Saraç, nummer 6 in Europa. Met een zweepslag werden we vervolgens uit het tornooi geknald. Siebelijn De Sutter en Lien Lammertyn werden in hun openingsgame meteen met de neus op de feiten gedrukt. Geen sprake van een nog mogelijke ommekeer, de 2-10 achterstand kon immers nooit ongedaan gemaakt worden. Ook in het tweede bedrijf kon ondanks wat aanklampen in de beginfase geen vuist gemaakt worden. Geen schande allerminst, want het feit dat hun opponenten Yasemin Bektas en Cansu Erçetin als eerste reekshoofd in het individuele tornooi van start gaan, en individueel de nummers twee en drie van de Europese ranglijst zijn, beantwoordt de verschillen. 0-3 en ontmoeting beslist. Iljo en Yaro Van Delsen speelden vervolgens nog een ijzersterke partij die met klein verschil in de derde game verloren ging tegen Günbaz en Saraç, individueel respectievelijk de nummers 3 en 8 van Europa en tezamen hier het tweede sterkste duo in lijn na de Serviërs Lukic en Tomic. Tot slot van rekening dienden Liam Bauwens en Lien Lammertyn nog de duimen te leggen tegen Bektas en Budak, het op papier derde sterkste duo in het kampioenschap. België – Turkije 0-5.

Na twee overwinningen tegen Roemenië en Letland, een bijzonder nipte nederlaag tegen Wit-Rusland en een kansloze pandoering tegen outsider Turkije, sluit België U17 hun Europees kampioenschap af op een derde plaats in groep 8. Turkije stoot als groepswinnaar door naar de kwartfinales waarin het Denemarken treft. De andere kwartfinales zijn Rusland – Frankrijk, Servië – Engeland en Tsjechië – Oekraïne.

Dinsdag en woensdag vatten de jonge Belgen hun individueel tornooi aan. Op dinsdag staat Iljo Van Delsen tegenover de Est Kirisma, Lammertyn en Pagliara treffen respectievelijk de Nederlandse Laurens en de Hongaarse Bozsogi. Liam Bauwens en Karla Henry treffen de winnaars van het duel Campbell – Martin (Schotland) en Gomes – Soeiro (Portugal). Charles Fouyn en Siebelijn De Sutter hebben op hun beurt dan weer de loting ietwat tegen, door het Engelse en zevende reekshoofd, Green en Van Leeuwen te treffen. Op woensdag komt Yaro Van Delsen in actie. Als zestiende geplaatste enkelspeler treft hij in zijn eerste ronde de Bulgaar Nikolaev. Karla Henry en Luisa Pagliara treffen de Ierse combo Fox – Ward en De Sutter – Lammertyn gaan als veertiende geplaatste het duel aan met de Slovaken Aliç en Pipan. Vervolgens is het ook hoopvol uitkijken naar de prestaties van Iljo en Yaro Van Delsen. Zij gaan als achtste geplaatste tandem het gevecht aan met Kalinichov en Terziev uit Bulgarije. Tot slot treden Liam Bauwens en Charles Fouyn op in een aartsmoeilijke confrontatie  tegen de als vierde geplaatsten Barino en Borisov uit Rusland.